Jdi na obsah Jdi na menu
 


Martinská husa

6. 1. 2013

 

dsc04852.jpgMartinská husa
Bylo poledne 11. listopadu. Ten den, tedy jak mi bylo řečeno, měl Martin přijet na bílém koni. Ale zřejmě se někde cestou zdržel a nepřijel. Každopádně ten den byl významný úplně něčím jiným. Jelo se do Vémyslic na martinskou husu. To jsem ovšem nevěděl, co to bude za hody! Když jsme přijeli do restaurace zároveň s prarodiči, tak nás přivítala hezká servírka. Posadila nás ke stolu a nabídla vynikající suché svatomartinské víno ze Znovínu. Rodiče si přiťukli na zdraví a vychutnali si výbornou chuť vína. Hned potom nám přinesli předkrm. Byla to restovaná husí játra s vynikající dozlatova upečenou bagetkou. Od samého začátku to bylo prostě dokonalé. Po játrech následovala polévka Kaldoun s bylinkovým nočkem. To byla jedna z nejchutnějších polévek, které jsem kdy jedl. Byla v ní čerstvě nasekaná petrželka a několik drobných koření, které polévce dodávaly tu správnou chuť. Když všichni dojedli polévku, tak nastal ten okamžik podávání hlavního chodu. Bylo to něco unikátního! Už jen ten název hovoří za vše: Pečená domácí husička na malinovém zelí doplněná kaštanovou nádivkou a karlovarským knedlíkem. No, nevím, jestli se to mělo jmenovat husička, já osobně bych tam napsal husa, ze které by se najedlo celé Somálsko. Opravdu to bylo něco tak velikého, že ani ta kupa zelí nešla vidět. Já neváhal a pustil jsem se statečně do jídla. Připadal jsem si jako v ráji! To byla tak dobře udělaná husa, že by před ní smekl i Pohlreich. Nenechal jsem jim tam ani jedno sousto, i když musím uznat, že to byla neskutečná fuška. Ale zvládl jsem to a nikdy bych toho nelitoval.        Když servírka viděla, jak jsme přecpaní, tak nám nabídla desetiminutovou přestávku, než nám trochu slehne. Ten čas jsme chtěli využít hrou kulečníku, ale jaksi jsme nebyli schopni pohybu. Po deseti minutách jsme dostali čerstvě upečenou domácí buchtu plněnou povidlím. Tu jsme do sebe jakžtakž nacpali, ale já cítil, že jsem maximálně přeplněn.                                                                                      T                                 Takový kulinářský zážitek jsem dosud nezažil a rád bych si ho někdy zopakoval. Byl to opravdu kvalitní oběd se vším všudy a zážitků jsem si při něm užil hned několik. Prostě není nad husu ve Vémyslicích!
V celostátní soutěži "POZNEJ KVALITU, VYHRAJ KVALITU" jsme bodovali i v literární části. Tentokráte se to povedlo DANIELU SCHNEIDEROVI z 8.B, který získal jednu z cen (4. - 10. místo-bez udání pořadí) - kvalitní vědeckou kalkulačku SHARP. Moc Danovi gratulujeme a přejeme mu spoustu dalších literárních nápadů. 

(D. Mráková)
(D. Mráková)